Premiär för Tomten i vårt liv!

Då var det äntligen gjort! Vi har träffat Tomten med stor T idag. Plötsligt bara satt han där i hörnet på nya Gallerian och vinkade åt barn och vuxna. (På något lustigt sätt undrar man ju vem som ställer upp att bara sitta i en soffa en hel söndag. Borde ju bli rätt varmt i stark skyltbelysning och med tomtedrökt på sig... Så om det var du som läser detta som var Tomten - erkänn!)
Albin tittade med stora ögon på Tomten när han vinkade och vinkade glatt tillbaka när vi skulle gå vidare. Sedan var det bara prat om Tomten, ända tills vi såg en traktor. Då var Tomten som bortblåst...
En riktigt trevlig familjeeftermiddag fick vi oss. Den startade på graven så klart, Vilmer måste ju få det ljust omkring sig första advent. Det var riktigt roligt att komma dit för där brann redan ett ljus och det fanns en till lykta där. Det betyder att någon varit där och hållit Vilmer sällskap för en stund - det värmer alltid ett änglamammahjärta. Tack!
Efter det åkte vi ner på stan och släpade runt på en bob med Albin på, lägg till ett brummande ljud så vet ni hur vi lät när vi tog oss fram. Albin fick sig ett par nya handskar från Hestra, fjellvott eller något sådant hette dom. Om du som läser detta har någon erfarenhet av dom berätta gärna! Verkade bra i alla fall med en innerhandske i ull som gick att ta ut. Hoppas dom värmer tassarna när det är minusgrader ute. Dom förra vi köpte blev alldeles fuktiga innuti så dom har vi som reservhandskar.
För övrigt har jag grattat en god vän på hans födelsedag. (Minna du har väl inte glömt att C******* F***r**s**n fyller år?) Han hade helt uppriktigt inte riktigt vetat hur han skulle ta tag i vårt första möte så han sa att han valde den fega vägen - att hålla sig undan. Han hade funderat på om vi ville vara själva, ha besök och olika andra alternativ. Jag förklarade att han förmodligen inte varit den enda som undrat hur dom ska bete sig och att hans reaktion inte alls är ovanlig. Kändes hur som helst skönt att prata med honom en stund.

Nu blir det inte några fler rader...

Albin ska vara...

Jaha, då har jag börjat ta tag i min hjärtefråga... Det handlar om könsroller och hur vi vuxna petar i små barn i "snälla flickor" och "busiga pojkar". Tänker inte dra någon längre historia idag om hur vi vuxna omedvetet formar vår nästa generation till att falla in i könsroller som är typiska för respektive kön.

Det som fick mig att få upp ögonen för ämnet igen är min son Albin. Den 12 december vankas det som alla säkert vet Luciafirande på skolor och förskolor runt om i Sverige. Inför detta arangemang frågade jag som nublien dagismamma om barnen ska klä ut sig till showen. Det skulle dom till min stora förtjusning, såg framför mig Albin i en fin pepparkaksdräkt eftersom han klär so bra i brunt...

Sagt och gjort plockade jag fram bilder på en tomte, en lucia och en pepparkaksgubbe. Bara så att han ska få se hur dom ser ut, han har ju aldrig firat lucia förut. Jag var mkt pedagogisk och pratade lika mycket om varje "dräkt" för att inte påverka för mycket.

- Albin, vilken dräkt skulle du vilja ha till Lucia?
- Öhh, Avin kulle vara Lucia.
- Men pepparkaksgubben är ju jättefin!
- Nej, Alvin måste vara Lucia me juuus.

Så min lille son vill gärna vara Lucia. Jag jublade inombords och tänkte att självklart ska han få vara Lucia! Varför inte? Berättar för Fredde att Albin gärna vill vara Lucia och det var länge sedan jag fick en sådan blick, över min döda kropp sa den! Senare samma dag frågade Fredde vad Albin vill vara...

- Avin ka vara Lucia!

Klart han ska få vara Lucia! =)

Obduktionsrapport och fredagsmys

Jaha, så har jag äntligen fått den lille att somna. Det var inte helt lätt idag ska jag påpeka. Vi fick en sovmorgon som varade 2 timmar längre än normal "gå upp tid" och det sätter ju sina spår på resten av dagen. Precis när  det är dags att börja ta sig upp i tid på morgonen då ska han börja sova länge. Fattar inte det där... hur tänker småbarn egentligen?

Idag fick jag post med postis Per - obduktionsrapporten som patologen gjort i Umeå. Den innehåll en massa fina ord som jag förstod, faktiskt alla närmare bestämt! Eller så kanske inte... Är du en känslig person ska du sluta läsa nu, för jag kommer att beskriva lite om hur obduktionen gick till.
Det jag förstod var att Vilmer bedömdes vara i graviditetsvecka 30-31 och inte 29 som ultarljudet i v. 18 visade. Hans thymus var stor för "åldern" och mjälten liten för "åldern".  VAr tvungen att googla på "thymus" och fick fram detta;

Brässen eller thymus är ett organ som sitter högt upp i människans bröstkorg. Den är en körtel med viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret tidigt i människans liv. Under puberteten tillbakabildas organet, och körteln är avsevärt mindre hos vuxna.

Så då vet vi var kroppsdelen ligger i alla fall.
Att fördjupa sig i sin sons obduktionsrapport var helt klart en känslomässig upplevelse. Det står ganska ingående hur dom gått tillväga när dom undersökt kroppen. Det finns till och med viktangivelser på en del inre organ. Hjärnan vägde 210 gram till exempel... Patologen har verkligen kollat upp minsta milimeter av kroppen för att kunna fastställa dödsorsaken. Det beskrivs hur det ena organet efter det andra skurits upp och plockats ut för mått och vikt. Sen är allt beskrivet på obegriplig svenska. Som tur är finns det en sammanfattning i varje rapport. Vilmers rapport drar en svag slutsats om att moderkakan hade en del infarkter samtidigt som cirkulationen inte var okej och det tillsammans kan ha orsakat hans död.

Nog och död och sorg. Idga har vi varit i Ytterbyn på fredagsmys med andra mammor, pappor och barn. Under sångstunden ville Albin helst leka med "Skopis" och "Menta". Sen var han rätt ivrig på att alla skulle sjunga Imse Vimse spindel. Självklart gjorde vi det!

Ikväll väntar tv-soffan med Trocadero och chips framför Idol.

Du glömmer väl inte att rösta? Det finns ju bara en vinnare! =)

Skräp i ögat...

Superseriöst inlägg; jag har ett irriterande skräp i ögat som inte vill försvinna. Ska gå och sova nu...

Natti natti


Pepparkakor, Bertil & Stockholm

Bertil från Sunderbyn ringde idag. Han hade fått alla resultat från obduktionen på papper nu och ville bara delge oss dom. Som jag sagt tidigare så hade Vilmer inga missbildningar, har var normalstor vilket tyder på att han haft det ganska gott ställt med mat i mammas mage. Inga virusinfektioner hade varken han eller jag...
Det enda som dom hittat var att min moderkaka var en aning "omogen", men det är tydligen normalt med tanke på hur långt gången graviditeten var. Sen hade dom hittat en trolig dödsorsak - cirkualtionen mellan moderkakan och Vilmer hade hastig slutat fungera. Sen är det stopp på all information. Jag skulle få kopior på alla papper och när jag fått dom skulle jag höra av mig om jag hade några frågor. Kan hända att jag gör det, speciellt med tanke på att all denna information fick jag samtidigt som en nyvaken och sur Albin skulle gasta i mitt knä. Perfekt tajming av lillen kan man säga... =)
Sen avslutade han samtalet med att vi ses så fort jag blivit tjock igen!
Och visst är det ju så att jag verkligen längtar efter att få bli gravid igen, får se när min kropp tycker det är dags. Det finns ju en hel del saker som måste börja fungera igen och det vad man ju aldrig hur länge det tar... *suck* Men en vacker dag kommer det att ske och förhoppningsvis med en annan utgång än med Vilmer!

Annars så har kusinerna bakat pepparkakor idag och dom verkade ha trevlig, vi vuxna hade det i alla fall.

Sitter och väntar på att jag ska få besök. Lite spännande faktiskt, det är två gamla elever till mig som ska komma och hälsa på. Det är lite roligt att dom vill hälsa på sin gamla fröken från förr! Nästan lite smickrande om jag får säga det själv... Känns helt otroligt att dom dessutom fått körkort, fatta dom har blivit jättestora åldersmässigt sett! Och jag tvingas inse att jag inte längre är så ung som jag önskade... 40 strecket närmar sig med stormsteg.

Resa till Stockholm 3-7 december är bokad så då blir det bloggpaus!

Isflak och utbyggnad

Utflyker till stugan gillar vi att göra och fler vistelser där lär det bli!
Här ligger mor och son vid iskanten och vilar sig en stund. Vi roade oss med att kasta ut en massa minder isflak på isen...

Förra sommaren, år 2007 närmare bestämt så tog vi det slutgiltiga beslutet om att bygga ut våran stuga.

Då var stugan;
ca 20kvadratmeter liten
utan el och vatten
utedass saknades
för trång för våra behov
bastu saknades

När vi fick reda på att jag var gravid med Vilmer så blev det bråttom. Vi misstänkte att med två barn så skulle det ta hur länge som helst att få utbyggnaden klar och eftersom vi vill introducera "stuglivet" för våra barn så tidigt som möjligt så var det bara till att greppa hammaren redan denna sommar. Jag bidrog väl inte med så mycket med tanke på mina foglossningar och min enorma trötthet, men viljan fanns där! =) Som det ser ut nu så har vi kommit så långt vi ville. Vi har tak, väggar, fönster och altandörr på utbyggnaden. Med lite tur så dyker ett golv upp innan vi slår igen bygget för säsongen. Det går väldigt sakta vårt projekt, men nu har vi ju inte bråttom någonstans heller och eftersom det är en utbyggnad vi bygger så kan vi fortfarande nyttja stugan i det gamla formatet.

Stugan från kajen en kall höstdag

Här är en bild tagen på stugan för någon vecka sedan när vi var där och eldade skräp. Den nya ingången kommer att bli från altanen ni ser till vänster om stugan. Från altanen ska det sedan vara en lite trappa så vi lätt tar oss ner till vattnen. Bastun kommer att vara till höger om stugan där den blåa lekastugan nu står. Grillplats/diskplats ska också placeras ut i närheten. Utedasset skymtar du ovanför stugan, vedbodan likaså.

Nu i december är stugan;
ca 20kvadratmeter liten + 18.5 kvadratmeter utbyggnad
utan el och vatten
utedass saknades
för trång för våra behov
bastu saknades

Det kanske inte är världens drömläge vi har, bada går det inte heller, brygga saknas, stenig tomt och stugan är lite pittoresk - men den gör mig lycklig!

Någon som har tips på smart inredning i en stuga, lite compact living måste det ju bli... Det kan vara allt från möbler, inredning, rullgardinstips, ja vad som helst!
När vi ändå är inne på inredning - finns det någon som läser detta som vet av ett köksbord som rymmer 3 personer på varje sida, alltså plats för 6 personer? Jag söker ett begagnat, helst rektangulärt köksbord som är stort! Slitet och nött är bara en fördel. Om du vet av ett stort köksbord är det viktigt att du inte berättar det för min sambo... han är nämligen inte imponerat av min idé.


Mosterbesök

Lördag... Ja, visst är det härligt med helg och lite ledigt?! Fast jag är ju egentligen helt fel person att säga hur skönt det är att vara ledig - jag drar ju fötterna efter mig hela dagarna. Snart är det som tur är slut på det, har nedräkning till 8 december. Ska bli så skönt att få ordning på vardagen igen, på den nya vardagen!

Idag var det  min tur att sova länge, ända till kvart i åtta blev det. Sen drog Albin och jag iväg till Karlsborg för att umgås med moster, mormor och morfar. Pappan åkte ut i skogen för att hugga ved! I Karlsborg lektes det och vi lunchade, sen placerades Albin i vagnen där han bara skulle "mysa". När han "myser" gör han gärna det med stängda ögon och totalt avslappnad. Många andra kallar det för "sova" men inte Albin och nåde den som säger att han ska "sova"!

Blir ett väldigt trist inlägg detta... Är helt såsig i hjärnan så ja gska nog fylla på med lite bastuvärme och cola och lite godis.

På återseende!

Första besöket på jobbet: Done!

Idag är det jag som är kall! Gossen ligger varm å go i sin säng och ska vila, men det ser inte så ljust ut. Han råkade somna i bilen på väg hem från Kalix(det brukar aldrig hända) och det glömde jag när jag la honom den vanliga tiden. Nu ligger han och vrider och vänder på sig och byter tuttar. På morgonen så förgyllde vi mitt jobb med besök och dom förgyllde min tillvaro. Tusen tack för det varma bemötandet säger jag! Personal och elever var helt underbara, det ska blir riktigt kul att komma tillbaka och jag längtar verkligen. Kommer inte att ångra att jag går tillbaka. Det var så roligt att se att det hänt lite saker, några bänkar här och nya stolar där.

Sen drog Albin och jag vidare till E men det var inte populärt. Albin var trött och hungrig och E var överlycklig över besök. Så lycklig att han blev helt till sig och "pratade" jättehögt, så högt att ljudkänslige Albin bara grät och ville hem. Efter en timme gav jag upp, insåg då att han inte hade några som helst planer på att lugna ner sig. Vi bestämde att ta besöket en annan gång så ger inte upp! =) Ganska intressant att se hur olika barn kan vara. På hemvägen däckade Albin i bilen...

Väl hemma blev han som förbytt, glad och pigg och åt som ett matvrak utan krusiduller.

Fick besked om att vi får ut från våra respektive försäkringar genom facket. Pengar sätts in inom kort. Men vad är väl en futtig summa pengar, jag ville ju hellre snusa på min lille Vilmer. Ska verkligen tänka efter och sätta pengarna på något som blir ett fint minne av Vilmer, inte bara en resa - vad finns kvar av resan om 25 år. Självklart ska en summa gå till begravningskostnaderna och fin gravstenen.

Detta inlägg blir en aning torftigt, jag känner mig trött och frusen och skulle gärna ta ett varmt bad... Vi ska äta kycklingfilé till middag, hoppas det ska smaka gott med lite jasminris till.

Vad äter ni till middag?


Blandad kompott!

Idag blir det en blandad kompott med innehållet. Jag börjar med att säga att vi vaknada tidigt, ja 8 minuter över 5 närmare bestämt. Så länge Albin är pigg och glad är det i alla fall lättare att stiga upp den tiden och vi hade tur idag.
Efter jag dumpat honom på dagis, för det är så det går till numera. Klär av honom, puss å go och sen springer han iväg och leker. Så roligt att se att han trivs där, för det var någon i min familj som hade stor ångest över att den lille bebisen skulle tvingas börja på dagis. Idag har denna någon en annan inställning. Denna någon är jag...
Hm, konstig meningsbyggnad det blev - iaf så åkte jag till Kalix. Där tankade jag diesel, köpte en vämrelampa till hönorna, hönsfoder och kaninmat. När jag ändå var i krokarna kring Vilmer så passade jag på att äka dit och tända ett ljus i lyktan och två små marshaller. Det blev så fint så fint, kolla bara(marshallerna finns inte med på bilden);


Nallen som du ser i det lilla arrangemanget har pappan i huset bestämt plats åt. Själv vill jag mest korsfästa den i korset, eller nej det är inte hela sanningen. Jag tyckte att det skulle vara fint om den satt kring korset men sen tänkte jag att den förmodligen snöar över så då satte jag den på "grenen" - det var då den såg korsfäst ut och det var då jag ändrade mig.
När jag ändå är  inne på Vilmer så vill jag än en gång passa på att säga hur väl bemötta vi blivit, i stort sett alla har bemött oss med stor värme och förståelse. Fortfarande och för evigt är det prästen H, läkaren B och barnmorskan W som är mina/våra stora favoriter! Deras inställning till oss och det vi varit med om har hjälpt och stärkt mig jättemycket. Måste skriva ett helt inlägg om det senare för det skulle kunna bli en hel bok om hur mycket jag gillar dom. Kanske just för att dom delade min svåraste stund i livet.

När jag kom hem från Kalix flyttade jag in hönorna i mjölkrummet, nja två stycken vägrade att samarbeta så dom fryser fortfarande fjädrarna av sig utomhus. Ska flytta över dom när dom lugnat ner sig lite och inte springer in under hösnhuset hela tiden, det är liksom för smalt för mig där. =)

En rolig grej som jag varit med om i veckan är frågeleken. Den går till så att en vuxen person berättar för en 2-åring att det ska komma en moster på fredag. Den vuxne personen berättar detta redan på måndag, för det har hon kunnat göra tidigare utan att det blivit konstigt på något sätt. Leken går sedan ut på att den lille 2-åringen ska på så kort tid som möjligt, dvs mellan måndag och fredag, hinna fråga frågan "När kommer moster?" så många gånger som möjligt. När han blir riktigt i sitt esse ropar han till och med "Nu kommer moster!" Man kan ana att den lille längtar efter sin moster. Titta bara här så kul dom har tillsammans;


Det ska börjas i tid med de tekniska sakerna!

Over and out...

Tröga mamman

Ja, då var även denna dag till ända. Har haft en riktigt rolig dag. Den började med sovmorgon till strax efter sex, jo, det är sovmorgon för oss i denna familj. Sen lämnade jag Albin på dagis efter åtta, hem och hängde tvätt, bakade kladdkaka, matade djuren och fick trevlig besök. Besöket bestod av ett stycke Jonna med bebis i magen. Det var hon och jag som var dom första gravida på Norrskenet, det var vi som skulle putta barnvagnar och bjuda på gott fika till de andra lärarna under våren. Nu puttar hon barnvagn och jag bakar fika och bjuder kollegorna, medans jag jobbar! En del saker blir som planerat i alla fall.
Efter det superdupertrevliga besöket åkte Albin och jag iväg till mormor och vidare till Torneå. Jag är nämligen en sådan där trög mamma som;
1) har för små skor på mitt barn
2) har för kalla overaller till mitt barn
3) har valt en pappa till barnet som inte märker vilka stora fel jag gör med sonens klädval

I Torneå fick Albin prova ut sin julklapp av mormor som var overallen och sedan köpte mamman ett par större skor. Nu kanske jag slipper hämta en istapp från dagis när temperaturen kryper under noll. =) Varma barn är så mycket trevligare än kalla...

Sitter som mest och funderar på om jag och sonen ska åka en spontantripp till Sthlm och lillasyster. Skulle vara hur kul som helst att se hur hon bor! Det är ju nu jag har chansen för till våren jobbar jag, men jag hade faktiskt tänkt ta ledigt och åka ändå - livet är för kort för att bara jobba, jobba, jobba.
Nej, nu slutar jag skriva för idag, blir bara en massa bladder för jag är för trött och uttömd efter gårdagens "Storyn om Vilmer".

Ska samla ny kraft för nya intressanta inlägg, det gör jag i tv-soffan...

Storyn om Vilmer; brevet

Hej bloggläsare, elever, mammor & pappor, släkt & vänner, kollegor, barnmorskor, sjuksköterskor, läkare, präster och alla andra...


I detta inlägg kommer jag att skriva och berätta om hur det hela började, eller rättare sagt slutade om vi ska vara riktigt noga. Det är i första hand riktat till mina underbara elever på min fina skola, därav de tydliga förklaringarna.  Anledningen till att jag skriver detta är att jag inte känner mig redo att prata om det ännu. Jag delar mer än gärna med mig av det som hänt och hoppas att någon kan känna sig hjälpt av mina rader. Känna sig hjälpt som en i samma situation eller känna sig hjälpt som utomstående, vilket som.

För dig som inte känner till min familj så består den av mig, Anna och min sambo Fredde och våran son Albin.


Om vi tar det från första början så har ju knappast någon missat att jag var gravid. Dagen innan jag hastigt lämnade skolan hade vi 2-årskalas för Albin. Fullt hus, tårtor, ballonger och massor av presenter. Mitt i detta virrvarr frågade Freddes syster om bebisen i magen sparkar mycket. Ja, svarade jag som det självklaraste i världen, för varje gång jag satte mig ner den senaste tiden så började magen hoppa. Bebisen var verkligen helvild! När jag sedan började tänka efter så hade bebisen i magen varit lugn ett tag, fast jag var inte säker på om det berodde på att det blivit trångt i magen och det inte var lika lätt att röra sig eller om bebisen faktiskt hade rört på sig utan att jag tänkt på det. Tänkte inte speciellt mycket på det eftersom Albin kunde vara ganska lugn i flera dagar... Gjorde i alla fall så att jag koncentrerade mig på om jag kunde känna några rörelser under kvällen. På måndag hade jag ändå tid hos barnmorskan så hur det än var skulle jag få svar ganska snabbt, tänkte jag.

Kvällen kom och jag hade inte känt bebisen sparka trots att jag försökt trycka på magen. Fredde tyckte allt att han kunde känna en lite spark när han la sin hand på magen, så jag var lugn den kvällen. Vi pratade även lite kort om min oro och kom överens att jag skulle ringa Fredde så fort jag varit hos barnmorskan.

Det blev måndag och Albin följde med till skolan för moster skulle hämta honom där. Hon skulle vara barnavakt på hans födelsedag och göra roliga saker!


Jag åkte iväg till barnmorskan och väl inne hos henne förklarade jag min oro över att jag inte känt några sparkar. Hon sa att ibland har bebisarna lugnare perioder så det är säkert ingen fara. Vi skulle hur som helst lyssna på bebisens hjärta och jag skulle få veta att allt var okej. När hon plockade fram grejen hon skulle lyssna med hade hon svårt att hitta ljuden. Jag fick ligga i olika positioner för att hon skulle hitta ljudet. När hon frågade om Fredde var i Luleå och jobbade anade jag att det inte låg rätt till. Hon skulle skicka mig vidare till Kalix lasarett för ultraljud, ibland är det svårt att hitta hjärtljuden med den apparat hon hade. Väl ute ringde jag till Fredde och sa att hon inte hittat några hjärtljud och att det är bäst att han kommer hem. Jag åkte gråtande vidare till lasarettet och där bekräftade en läkare lugnt och sansat att tyvärr slog inte hjärtat, bebisen lever inte längre. Han förklarade att i hälften av fallen så hittar man en orsak och i hälften av fallen dör bebisen utan synbar anledning - intra uterin fosterdöd IUFD. Det är så det heter när en bebis dör i magen efter graviditetsvecka 28. Tiden efter beskedet var fyllt av tårar och ett enda kaos.

Vi fick åka till Sunderbyn redan samma dag för att planera förlossningen. Jag fick två tabletter som skulle förbereda kroppen på förlossning. Vi åkte hem samma kväll och försökte sova, men inte blev det mycket sömn för min del. Dagen efter, 7 oktober, kom vi in till Sunderbyn redan klockan 8. Då skulle dom ta blodprov och fostervattensprov. Vid fostervattensprov sticker man in en lång nål genom magen och suger ut fostervatten, det vatten som bebisen ligger i. Jag trodde att det skulle göra ont, men det kändes inte mer är ett vanligt blodprov. Fostervattnet skickade dom sedan in till ett laboratorium för att ta reda på om det var något fel på bebisen. När man tar fostervattensprov så får man reda på bebisen var sjuk eller har kromosomförändringar.

Efter fostervattensprovet fick jag en tablett som skulle sätta igång hela förlossningen. Dom lurade alltså kroppen att tro att bebisen ville ut. Det skulle ta några dagar och jag skulle få fler tabletter, nästa redan klockan 15.


När alla prover var tagna gick vi till patienthotellet för att sova. När jag vaknade så åt vi lunch och sen sov jag igen. Kände hela tiden att värkarna gjorde ondare och ondare, till slut gick vi till förlossningen. Jag förklarade att jag hade så ont och att jag ville ha smärtlindring. Jag fick gå till en förlossningssal och sedan kom barnmorskan Wiweca och fixade smärtlindring. Jag frågade henne när hon trodde att bebisen skulle födas och hon sa att kanske vid lunchtid imorgon. Snabbt räknade jag ut att det var ca 20 timmar dig. Suck...

Men hur som helst så ville min kropp något annat. Samma dag, 7 oktober klockan 17:29 föddes en liten gosse. Han hade storebrors näsa, ögon och mun. Håret var kolsvart och lockigt. Han vägde 1560 gram och var 43 centimeter lång. Vi fick vara med honom hela kvällen, precis så länge vi ville. Han såg ut som vilken bebis som helst, lite mindre bara - och såklart världens sötaste! Vi gav honom namnet Vilmer. Det var inte alls läskigt att hålla i honom fast han var död, han var ju så fin och han var ju våran bebis och Albins lillebror.


Vi åkte hem från Sunderbyn redan dagen efter, då hade jag fått lite mer tabletter som skulle se till så att mina bröst inte producerade mjölk. Normalt sett så börjar brösten producera mjölk när barnet är fött. Vilmer skickades för obduktion till Umeå. Vid en obduktion undersöker en patolog kroppen för att se om hon/han kan hitta några synliga fel.

Sen hände det inte så mycket förrän vi skulle fixa med begravning. Då hämtade vi hem en vit, liten kista från begravningsbyrån. Den skulle vi inreda med de saker vi ville att Vilmer skulle ha med sig. Vi lade ett litet fårskinn i botten och en liten kudde och täcke. Sedan satte vi in så många gossedjur vi bara kunde och ett foto på mamma, pappa och storebror. Vi hade bestämt vilka kläder han skulle ha på sig och dom lämnade vi till begravningsbyrån. Dom frågade om vi ville ta hem Vilmer och klä på honom själv, men det ville vi inte.

Begravningen hade vi den 4 november i andaktsrummet på bårhuset i Kalix. Där var Fredde, jag och Albin, prästen Hanna och en kvinna från begravningsbyrån. Själva ceremonin blev precis som vi ville, kort och enkel och tårfylld. Väl på kyrkogården fanns två vaktmästare som skulle bära kistan till graven. Albin passade på att kasta ner en av hans bilar i graven så att Vilmer har något att leka med som han sa. Nu när vi besöker graven så pratar Albin alltid med Vilmer. Han vet att Vilmer finns i graven och att vi brukar tända ljus där. Innan begravningen fanns Vilmer bara i kameran... =) Inte helt lätt att förstå det här med döden när man bara är 2 år!


Förra veckan var vi tillbaka till Sunderbyn för att få reda på alla provsvar. Svaren visade att Vilmer inte hade några som helst missbildningar. Alla kroppsdelar och inre organ som till exempel mage, lever och hjärta satt precis där dom skulle och fungerade. Han hade inte heller drabbats av en infektion utan det som hände var att han bara dog. Kvinnan som gjort obduktionen sa att Vilmer varit död i ca 5 dagar innan han föddes så han dog förmodligen redan på torsdag veckan innan. Intrauterin fosterdöd kallas det när barn dör i magen.


Läkaren sa att vi alla vet att vi ska dö någon gång, det är ju helt klart. En del människor lever tills dom är 98 år eller 73 år. Vilmer blev 29 veckor.

I Sunderbyn föds det ungefär 2000 barn varje år. Av dessa är det ungefär 5-10 som dör, med andra ord är det inte så vanligt.


När jag fick reda på att Vilmer dött i min mage blev jag såklart jätteledsen över det som hänt. Jag skulle ju vara mammaledig och inte jobba så länge till. Ganska snart insåg jag att det spelar ingen roll hur mycket jag än gräver ner mig över det som hänt, ingenting kan ändra på det faktum att Vilmer dog i min mage. Jag valde snabbt att försöka se det så positivt man nu kan. Jag tror att det finns en mening med allt som sker. Det som inte dödar mig stärker mig. Just nu känns det som om jag är odödlig, det finns igenting som kan knäcka mig. Jag har varit med om det många människor bävar för eller aldrig varit med om - att begrava mitt eget barn.


För att kunna bearbeta sorgen så pratar jag med en kurator med jämna mellanrum. Det är superskönt att prata av sig med någon, dessutom har jag återupptagit kontakten med en nära vän från gymnasiet som varit med om samma sak. Hon lovar att det kommer att kännas bättre och det måste jag tro på. Känns i alla fall skönt att kunna dela det som hänt med andra, och tyvärr så finns det flera i Kalix som varit med om samma sak. Det som känns bra är i alla fall att kunna se att dom som varit med om samma sak lever ett helt normalt liv.


Efter allt som hänt så har jag fått en annorlunda syn på livet. Tidigare stressade jag järnet och planerade saker hur långt som helst i framtiden. Nu vet jag att livet kan ta vilken vändning som helst och det är lika bra att passa på att njuta idag, inte imorgon. Nu menar jag inte att ni ska gå omkring och vara rädda för att dö eller att någon i er närhet ska dö. Det jag vill få fram är att ni inte ska ta allt och alla för givet. Har du en dröm? Se till att den inte bara förblir en dröm, förverkliga den! Gör något av ditt liv!


En dag kommer jag tillbaka till skolan. Den dagen är ganska snart. Jag har funderat mycket på hur det kommer att kännas. Jag tror att det kommer att vara pirrigt för er och jättepirrigt för mig. Jag känner mig nervös bara vid tanken på att komma tillbaka, samtidigt som jag längtar så mycket efter alla.

Att bemöta någon som varit med om något hemskt kan vara svårt som anhörig eller kompis. I början kom folk till oss med tårar i ögonen och det slutade givetvis med tårar i mina ögon. Det bästa en besökare gjorde var att komma hit och bara vara som vanligt. Då fick jag en chans att försöka komma ihåg hur det normala livet är, ett liv där jag inte gråter varje sekund. Det är ju trots allt mitt mål - ett normalt liv.

För mig är det inte alls viktigt att dom jag träffar beklagar det som hänt. Min högsta önskan är att du bara ska vara dig själv, kan du ett roligt skämt eller vill berätta om något kul du varit med om? Gör det! Det är på det sättet du gör det lättare för mig.


Skulle jag någon gång känna att jag behöver gråta, låt mig bara gråta - det tar inte många sekunder eller minuter så går det över. För det är så med sorgen att när jag minst anar det så sköljer den över mig som en stor våg för att sedan försvinna lika fort.


Min högsta önskan är att ni bara bemöter mig som vanligt när ni träffar mig. Jag kan fortfarande skratta och ser likadan ut, eller nja kanske lite smalare då. =)

Det behövs inga kramar eller beklaganden, det enda jag behöver är ett riktigt stort leende och gärna ett roligt skämt!


Detta tillägg läser du om du jobbar på Norrskenet;

Jag lovar och svär att jag inte drabbats av hata-andras-bebisar eller hata-gravida-kvinnor-syndromet.

Jag älskar fortfarande barn och har inga problem med gravida kvinnor så var inte rädd för att gå ut med din graviditet i min närvaro! För viss borde det finnas fler Norrskensbebisar på gång? =)


Kolla kolla!

Ville bara påpeka att jag själv, all alone lyckats få in en bild i inlägget... Datageni som jag är! =)

Min lille bagare

Sitter hemma och glassar. Albin är lämnad på dagis och visade stolt upp sina nya handskar, han kommer fullkomligt att få fröknarna att trilla av stolen när han dessutom visar att han kan ta på sig dom själv. Min son kan minsann! =) Han brukar frenetiskt och mycket ihärdigt ropa efter mig eller pappan när han vill visa upp någon "speciell" konst. Det kan exempelvis vara att han sträcker benet rakt ut under bordet när vi sitter och äter eller att han kan blunda... Ni förstår vilken begåvad son vi har! Vi blir självklart helt lyriska över  hans konster, eller så kanske vi har sett dom tusen gånger tidigare och spelar falskt förvånade över hans tricks.
Vår son gillar att baka. När han fyllde två år fick han chansen att själv dekorera tårtan, kanske lite med mammas hjälp för att få en struktur. Pappan däremot ville inte kännas vid tårtan som serverades på kalaset. Jaja, bokstäverna i "ALBIN" kanske inte var i rätt ordning, men alla som kunde läsa klurade ut vilket namn det var - dessutom visste dom flesta förhoppningsvis vem dom kommit för att fira!
Jag vet att det är över en månad sedan ALbin fyllde år men jag kom in på ämnet endast för att Nina fyller år idag. Stort GRATTIS till henne. Skulle gärna ringt och gratulerat henne men dom befinner sig på semester i USA så jag tar det när hon kommer hem nästa vecka!

Här kommer en fin bild på vår lille bagare, kolla in koncentrationen.

Kolla in koncentrationen på den lille bagaren. Pappan i bakgrunden hade mycket svårt att hålla fingrarna borta..

God morgon moster!

Idag blir det inte något längre inlägg. Jag filar på ett brev jag ska ge till mina elever och kollegor! Har fått klart ett första utkast som jag ska kontrolläsa imorgon. Eventuellt kommer brevet att pubilceras som ett inlägg eller iaf delar av det. Det återger nämligen hela händelseförloppet...
Har tillbringat dagen i stugan, Albin kunde knappt bärga sig sedan han fick reda på att vi skulle dit! Men jag ska inte klaga, vårt mål som föräldrar var att introducera friluftsliv och stug liv åt lillkillen och med tanke på hans reaktioner när han får reda på att vi ska dit kan ja gbara dra slutsatsen att vi lyckats!

Jo, just det! Albin ringde och väckte sin kära moster i morse. Klockan hade hunnit bli närmare 8 så jag tyckte det var okej att ringa. Han vill ju så gärna ringa och prata lite och berätta att sopbilnen kommer på fredag och att dagis är låst idag, söndag. Och jag är ju bara en mamma så vill sitt barns bästa, låta honom utvecklas och ta egna initiativ. Hur som helst, Albin ringde.
Moster svarade och lät mycket trött. Moster pratade så gott hon kunde m systersonen. Moster var trött. Moster hade varit ut kvällen innan... Moster sa hej då.

Den andra månen...

Jaha, då var det lördag igen. En extra skönt start blev det eftersom det var min tur att ha sovmorgon. Iofs så blev det sovmorgon för hela familjen för vi vaknade så sent som kvart över sex och det är sent! =) Jag fick förmånen att kliva upp först efter åtta och då hade jag hört de familjära ljud som uppstår när Fredde är nere med Albin. Pappan i huset vill helst av allt bara ligga helt still i soffan under en filt och se på barntv. Det vill inte sonen. Behöver jag säga att det låter ganska kul när pappan försöker övertala sonen att komma tillbaka till soffan och inte rusa omkring och "hyssa" hela tiden. Att "hyssa" betyder att man gör en massa hyss på löpande band, oskyldiga men dom kräver dock en vuxens vaksamma öga.

Efter min sovmorgon bjöd pappan i huset på lyxfrukost, för mig är lyxfrukost ägg, mackor, nyponsoppa m skorpor till, just nu iaf. Fråga mig om tio år och då är det ngt helt annat!
När alla morgonbestyr var avklarade så masade sig hela familjen ut. Väl ute började jag förbereda mjölkrummet för hönornas inflyttning. Bet börjar bli lite kallt för dom i den gamla lekstugan, trots värmelampan. När jag kommit igång som bäst och just var på gång med att låta Fredde bära upp lite tunga saker på vinden t lagården så räddade Maria honom. Hon tog med mig på en promenad och tvingade mig till Rajalla i Torneå. Okej, det var kanske min idé men ändå...
Den spontana resan var trevlig och det kändes inte helt fel att lufta sig. Träffade 2 gamla kollegor från förra jobbet i Haparanda och det kändes okej. Vet inte om dom vet något om Vilmer, men sådant brukar ju sprida sig.
Väl hemma fick jag njuta av Freddes goda plättar och Bobs jordgubbssylt.
Givetvis var det en liten typ som ville ut på promenad och lysa på traktorn så det gjorde vi också... Den typen är ca 92 centimeter över havsytan och pratar oavbrutet. Samma typ ligger och ska sova nu! Samma typ trodde sig se en måne uppe i det blå under promenaden. När vägen sen svängde och månen dök upp i en annan vinkel så förklarade han för sin tröga mor att det var den andra månen. Visst, klart det är den andra månen blev mitt svar. Och jag ska vara lärare...

Börjar känna att det är dags att Nina m familj kommer hem från USA och soliga Florida. Måste få tillbaka min telefonkompis, hon fungerar även som kurator och hon tar inte betalt! Fattar inte hur dom kunde boka en resa på tre veckor, TRE VECKOR till värmen mitt i allt detta. Att sedan Ninas mans far bor där spelar ju inte någon roll, eller gör det..? Hur som helst kom hem och ring mig!

Igår kom pappan hem efter att han skulle handla mat. När han kom hem hade han svängt förbi Vilmer och tänt ett ljus, bara så där mitt i veckan. Då blev jag ännu mer jättekärare i honom! =)

Vad beträffar mitt sorgearbete så befinner jag mig högt uppe i det blå, ja nästa hos Vilmer faktiskt. På något lustigt sätt var det som att väldigt mkt släppte när jag besökte Sunderbyn. Visst tänker jag på det varje dag och det lär jag göra resten av livet, men de två senaste dagarna har jag somnat med ett leende på läpparna och en otroligt varm känsla i hjärtat. Jag har inte gråtit en droppe, inte ens varit nära. (Förmodligen har Vilmer flyttat in i mig)
Självklart vet jag att det kommer perioder då det inte alls känns så ljust som nu, men samtidigt så tänker jag inte låta mig dras ner av den vetskapen.

Jag tänker njuta av varje sekund som känns underbar - även om det bara är för några dagar!

Fredag och ändliga liv

Idag är det fredag! Fredag är en dag jag gillar, det är något alldeles extra över den... Brukar ofta försöka få till en lite godare middag bara för att lyxa till det en aning. Misstänker att jag inte är ensam om det!?
För vidare information så är jag supersugen på att ta Albin med mig och åka till min syster i Stockoholm, men med tanke på att jag helt nyligen fått iväg alla papper till Försäkringskassan vad gäller mammadagarna för Vilmer(det beror inte på mig att det tog så länge, en viss instans skickade fle blanketter först och sedan tog det en vecka för brevet att hitta hem till mig i Påläng!) så vet jag inte vilket årtionde jag får pengar... Viljan att resa iväg finns i alla fall!
Biblioteket kunde få njuta av mitt och Albins sällskap tidigt denna morgon. Idag vaknade vi i normal tid, kvart i sex - kändes som om det var sovmorgon.

Kom på att jag glömde skriva en kommentar från läkaren och återbesöket i Sunderbyn. Vi satt och pratade om hur länge Vilmer varit död i magen och om att dom inte hittat någon orsak till hans död. Jag har hela tiden tyckt att det finns en mening med allt som sker, även om det är mindre roliga saker så var det meningen. Vi människor utsätts för olika saker som formar oss genom livet till den vi slutligen blir.

Kommentaren lyder:  -Det enda vi är helt säkra på med vårt liv är att det är ändligt. Det finns alltid ett slut på det, en del dör efter 93 år andra efter 47år och er lille Vilmer efter 29 veckor.

Och ja, vad kan man annat säga än att han har rätt. Det enda vi kan vara säkra på är att vi en dag kommer att dö.

Nu väntar myspys i soffan, välling(inte för mig) och Idol om några timmar.

Vem ska du rösta på? Jag vet redan vem jag ska rösta på... =)

Heippa hei!

Jo, jag är inte speciellt kunnig med att fixa bilder och sånt i min blogg. Hjälp, någon?

Glitter & frost

Okej, då har snön anlänt till min gård, tack och lov. (Kanske bara ska nämna att min dag varit fantastisk rent psykiskt, topp ett sedan 6 oktober. Det medför att dagens inlägg kommer att handla om mitt vardagliga liv, inte så himla djupa tankar med andra ord... Hade till och med kunnat tänka mig att dyka upp på jobbet för att kopiera lite papper!)

Det är inte lätt att sova gott med en kille på vardera sida av sig. Den ena är mer närgången än den andra. Det är den lille som ligger så nära, nära, nära att det inte går att komma närmare. Den andra ligger blickstilla för hans sida av sängen knarrar så fruktansvärt, minsta lilla knarr och en vass armbåge träffar honom i sidan. Orsak tänker ni; superlättväckt son!
Idag slog den lille upp sina två blå strax efter 4 och tyckte att det var morgon, - Nej, det är mitt i natten nu. Alla sover!
Efter mycket stök och bök väcks jag av någon m tutte och snutte som flåsar mig i näsan och säger - Gå ner. Då står klockan på 05:14. Hurra hurra! Jag vet redan hur dagen kommer att bli. Klockan är bara strax efter fem och jag vet hur den kommer att se ut nästan resten av dagen... Gnällig, trött unge, förkyld unge, skrik, gnäll, vägrar sova och äta... hur som helst tog jag till det knep som lyckas ibland, välling i sängen. Sagt och gjort rusar jag ner och blandar välling. I väntan på microns pip slänger jag ett öga ut och ser att det är vitt. Blev genast lite piggare av den vetskapen! Upp och trycker i flaskan i munnen på lillen och sedan var det dags att kliva upp! Tuttungen somnade inte om denna gång, tyvärr...

Dagen har tillbringats ute några timmar. Har skottat snö, städat hönshuset(hönorna vägrar ff lägga ägg!), diskat, varit social, sövt Albin i vagnen(ett litet projekt jag har, mer om det en annan gång) där han sov en timme, sedan somnade Albin om i soffan och det har ALDRIG hänt tidigare. Jag satt och mös bredvid och kollade på Falcon Crest, nostalgi!!! Efter 2.20 vaknade A på ett pissigt humör, jag mutade honom m lite choklad och då blev han glad och vi kunde äta youghurt o flingor till mellis innan vi gick ut igen. Sen kom en pappa hem, middag, Pingutime, välling, datorn och bastu.

Under dagen så har jag, jag vet inte hur många gånger, fått frågan om det är "frost" ute. Nej, det heter snö och är inte "frost". Nästa grej som var på tapeten var när jag tog på mig ett reflex innan vi gick ut. Då säger Albin(som mycket väl vet att det heter "reflex") att det heter "glitter", nej det heter reflex påpekar jag snällt(och superpedagogiskt!)

-Nej mammsi, det heter "glitter"!

Okej då, jag har "glitter" i en tråd på min jacka och "frosten" dalar sakta ner mot marken...

En lättnadens suck...

Så, då är jag tillbaka från Sunderbyn! Det var helt underbart att träffa W och B igen, allt känns så lätt när jag pratar med dom. Jag fick en chans att fråga frågor jag funderat över...
Alla provsvar hade inte kommit än, men de dom kunde säga var att Vilmer hade alla kroppsdelar på rätt plats, dom fungerade, han hade varit död i ca 5 dagar(vilket bekräftar varför jag sov så konstigt natten mellan onsdag och torsdag), inga kromosomförändringar syntes och jag är helt normal.
Helt normal, ingeting som kan skjuta upp syskon till Albin och Vilmer - skönt! Blev sjukskriven på heltid november månad ut, sen ska jag mest troligt börja anpassa mig tilbaka till jobbet i lagom takt. Ska nog bli skönt det för jag blir nog tokig av att gå hemma, själv, all alone...
Sedan lämnade jag över lite ny information om Spädbarnsfonden så dom kan uppdatera inför nästa dödsfall, den info jag fick var ngt år gammal så jag hjälpte dom lite på traven.
Fredde genomförde den obligatoriska fotograferingen till fotoalbumet så nu har vi båda gossarnas förlossningspersoner på en och samma bild. Detta trots att det är 2 år och 1 dag mellan killarna. Det var nämligen B som skar upp min mage och plockade ut Albin när han tog lite väl god tid på sig att komma ut. W var den som hjälpte till när Vilmer ville ut och även där var B inblandad!
Vi har "bokat" in både B och W inför nästa bebis, helt allvarligt så kommer jag att i alla fall kolla om hon jobbar när vi kommer in för nästa barn. Bara tanken vid att få träffa henne igen gör mig lycklig, hennes röst är helt magisk i mina öron.
Kanske för att hon påminner mig så hemskt mkt om lille Vilmer och gjorde den vidrigaste stunden i mitt liv till något underbart...
Fotona som sjukhuset tagit på Vilmer skickas hem med posten när dom är framkallade, längtar så efter att få se dom. Visst har vi egna bilder, men det ska bli extra kul att se en fotografs bilder på vår lille gosse.

Summan av kardemumman är att idag har jag befunnit mig på havets botten för att sedan skjutas som en raket rakt upp i yttre rymden. Men jag antar att det är så det är att bearbeta en sorg!? När jag ändå är här högt uppe bland molnen ska jag ta och snacka lite med Vilmer och höra om han trivs med de andra änglabarnen...

Sunderbyn - här kommer vi!

Idag ska vi tillbaka till Sunderbyn för återbesök. Vi ska få reda på om prosvaren från alla blodprov från mig och Vilmer, moderkakan, fostervattensprovet och obduktionen visar varför Vilmer dog i magen. Jag är inställd på att vi inte kommer att få något svar, det är en bonus om vi får ett svar. Samtidigt är jag jättenervös över om det är något fel med min kropp, nägot som är livsavgörande eller som på något sätt kan försena vårt nästa barn.
Har en sådan bebislängtn nu att det inte är klokt, bara längtar efter att få snosa på en liten en... Som tur är snosar jag på Albin när han ligger bredvid mig i sängen vissa nätter så jag är ju inte helt utan bebis. Dessutom kan jag snosa på Albins kusin Ester för hon är minsann en riktig bebis som bara är tre månader!

Rent allmänt så känns det lite pissigt nu; Fredde har börjat jobba så mina dagar hemma bli långa eftersom Albin är på förskolan. Planen är att börja jobba jättelite innan jul och planera upp våren, men hur mkt orkar/kan/vill jag jobba efter jul. Som mest blir det 80% men jag vetju inte hur jag klarar av jobbet.
Kanske ska tillägga att jag jobbar som lärare på en skola med elever i år 7-9. Eleverna och skolan trivs jag jättebra med! Eftersom jag jobbar med människor så känns det lite osäkert vad dom ska säga eller om dom frågar något om Vilmer. Jag vet redan nu att jag inte klarar av att prata om det med eleverna, samtidigt som jag så gärna vill att dom ska kunna lära sig något av det som hänt. Jag vill att dom ska få svar på sina frågor om detta, för frågor har dom.
Att ett litet barn dör i magen är inte hur vanligt som helst trots allt, men det är den vändning livet kan ta och jag vill att dom ska lära sig/få upp ögonen för vi inte alltid kan bestämma över livet...

Mina planer är att skriva ett brev med det jag tycker är viktigt för dem att veta, vad tror ni om det? 

Nu ska jag fortsätta att vara nervös på ett annat ställe, återbesöket och det vi fick reda på där kommer i nästa blogg.

Lillebror Vilmer

Just nu ligger storebror Albin och berättar för pappa om sin lillbror Vilmer. Hur små händer han hade, mörkt lockigt hår, att han inte kan prata och ligger nere i graven och leker m en bil. Att få en 2-åring att förstå att bebisen som var i mammas mage inte längre lever är inte lätt. Storebror hade ju planerat en himla massa saker de skulle göra tillsammans - klättra upp på farfars höbalar och sova bredvid varandra i den stora familjesängen... Så blir det inte, inte på ett tag i alla fall och inte med bebisen Vilmer.
Han blev ju en ängel som vakar över oss hela dagarna. Kanske kommer det en dag en till filur till vår familj?

Den här bloggen kommer att innehålla allt mellan himmel och jord, lite vardagliga saker blandat med mina funderingar kring livet och vem Vilmer skulle blivit.

Vilmer är vårt andra barn, han dog tyvärr i graviditetsvecka 29+3 och finns inte med oss. Alla fakta kring honom kommer att presenteras här på sidan så småningom.

Dagen har rullat på. Det är min första vecka hemma utan F och Albin är på förskolan några timmar varje dag. Jag vill lova att det är långa timmar, kan inte riktigt få något vettigt gjort, går mest och drar fötterna efter mig och ingen aktivitet lockar riktigt. Ska få lite ordning på det så jag inte dräller bort min lediga tid m massa strunt. Är jag sjukskriven för sorgearbete pga att mitt barn dog i magen på mig ska jag väl ändå kunna uträtta något vettigt här hemma. Eller?

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0