Sista helgen i april

Vår gård är ganska stor men trots det börjar den likna mina föräldrars gård. På deras gård ryms det precis allt - och lite till! Där har de en gång i tiden pressat in
- en gammal Volvo "Dea"
- en husbil
- en husvagn
- ett släp
- en skoter
- en Saab
- en till Saab
- en terrängbil
- en packkälke till skotern

Nu står följande hos oss
- släpet
- husvagnen

Själva bidrar vi med
- en Passat
- en till Passat
- en älgjaktsVolvo/lekbil för Albin
- en rävkoja

Sedan lägger vi till
- en sandlådebåt
- en gungställning
- en hönsgård
- kaninbur
- utekaninbur
- gigantisk vedhög


Ja, äpplet faller inte så långt från trädet!
Annars då? Om två veckor drar jag och brudarna till Stockholm och möter upp våren. Jag hoppas på en och annan sovmorgon och lite påbättring av brun-utan-sol. För med sol blir jag inte brun längre... Fattar inte det där, men jag ger upp. Jag köper mig några tuber sol på flaska och tar mig an sommaren på det sättet. Kommer ju att se fräsch ut i alla fall! =)

I fredags bar det av på kalas i Smedsbyn och där var det hur god mat som helst! Thanks!

På torsdag blir det premiärgrillning vilket jag ser fram emot.

Till veckan kör jag igång med utvecklingssamtal och det lär bli några intensiva dagar medan de pågår.

Sommardäck på bilen är fixat under helgen. Har kommit på hur dåligt det är at tjag inte byter däck på min egen bil längre, det ogillar jag skarpt. Absolut inte så att jag inte vet hur man gör, det känns bara som att tiden inte finns. Fast den faktiskt finns. Det handlar nog om att jag inte är lika påstridig om att min tid och mina "måsten" också finns?!

Planer för Freddes vårfiske är att jag och Albin sover i Karlsborg en natt och förgyller deras tillvaro. Då moster kan du passa på att komma hem om du skulle det. Det blir kanske helgen efter jag varit ner till dig, eller den efter det. Det är tydligen inte bestämt än och vädret styr som vanligt hela aktiviteten.

Nu är det slut!


Festligheter på schemat!

Idag bär det iväg på 30-årskalas till Smedsbyn. Det blir lite barnfri tid för mamman och pappan och vi kommer att kunna sitta ner i lugn och ro och äta vår middag. Det ser jag fram emot.

Dagen så här långt har varit lovely. Vi har varit på gott humör båda två och nu anländer mormor för lite barnvakteri. Till mellis blir det nybakt småfralla...

Glassmiddag

En glasmiddag får vilken unge som  helst överlycklig. Och sockertoppad lagom till Bolibompa då det ska varavas ner! Ja, ibland blir det inte riktigt som vi föräldrar tänkt oss - men vem har mått illa av en middag som består av glass, strössel, chokladsås och trevligt sällskap? Sen kan man visa upp alla fantastiska konster man kan som att springa fram och tillbaka i huset, hoppa på en madrass, visa upp alla sina leksaker, flera gånger och prata så det blöder ur öronen på gästerna.
Tack för besöket N & D det var trevligt, även denna gång!

Var och tömde hjärnan hos kuratorn idag och det var lyckat som vanligt, bokade en ny tid om några veckor. Snart är jag dessutom uppe i maxtaxa så då kan jag gå hur mycket jag vill - gratis!! =)

Idag serverades det kålpudding på skolan och tyvärr missade jag den, det var inte jag som fick äran att äta pedagogiskt med våra elever. Imorgon mättas min mage av en utsökt minestronesoppa! Är ganska besviken på maten och hur kvalitén sjunkit markant sedan i höstas. Då var det riktigt god mat hela tiden och ett underbart salladsbord. Nu är det tyvärr inte alls lika gott men jag hoppas på en förändring.

Nu ska jag ta itu med mitt andra jobb. Det jobb som är det mest otacksamma som finns. Att plocka undan leksaker och fixa och dona i flera timmar i köket.

Ses en annan dag, en annan tid och i en annan sinnesstämning!


Den falska presenten

Idag fick Albin en present i brevlådan. Den var mjuk och när vi väl öppnat den visade det sig att den innehöll en ny vårmössa till Albin. Presenten var från Moster och det var mamman som betalat den. Jag trodde att ordet present skulle göra gossen glad men kan ni förstå hur ledsen han blev nä rhan insåg att paketet innehöll en mössa och... ingenting mer. Han började storgråta och frågade gång på gång:

"Men var är traktorn då, mamma?!"

När det gått några timmar och blodsockerhalten höjst en aning med köttfärslimpa och klyftpotatis tog han på sig mössan och gick omkring och lekte med den på skallen.

Inte var det en så tokig present inte. Moster och mamma kan... =)

Jo, idag ringde gravstenstillverkaren upp och det går att tillverka stenen som vi vill ha. Nu ska vi bara få en mall och prisuppgifter på hela kalaset. Men det känns som att den där stenen kommer vara det enda vi har kvar rent materiellt efter Vilmer så det är viktigt att den blir bra! Dessutom kommer vi att se på den resten av våra liv...
P.S. Gravstenstillverkaren var supertrevlig och hade en massa bra ideér. Känns jätteskönt att vi tagit tag i det och snart kommer till beslut, men ropa inte hej ännu för ni vet det där med att vrida och vända på saker och ting. Kylskåpet, köksbordet, tvättmaskinen... - behöver jag nämna fler saker?

Nej, trodde inte det heller.

Vem behöver frukost?

Idag har jag lyckats med en köttgryta! Det är första gången i ett helt långt liv som den smakar bra och inte innehåller segt kött. Man tackar som ödmjukast för receptet som kommer ur "Den moderna husmoderns receptskatt" - ska genast testa fler maträtter från "boken".

Annars har dagen susat iväg och Albin var sur som en citron på morgonen. Orsak. Han vägrade att äta frukost efter vällingen vilket han normalt brukar göra, när vi ska på dagis. När vi är hemma vägrar han oftast och det går inte att lura i honom något i matväg. Inte förrän han blir supersur och grinig av hunger typ 1 timme innan normal lunchtid. Då  har jag oftast lyssnat på gnället i nästan en timme. Ljuvliga toner som spetsar min trumhinna varje gång... Som vuxen och som mamma kanman ju tycka att sambandet mellan ingen frukost och tidigt lunch alternativt ingen frukost och svår hunger är självklart. Jag undrar när de nervtrådarna växer ihop, hoppas det blir snart i alla fall. Mitt tålamod klarar inte fler "onödiga" gnäll, speciellt inte om det bara beror på att han beter sig så knasigt att han vägrar käka frukost.

I helgen blir det toapappersinköp på Granngården, släphämtning i Karlsborg och en massa sol(hoppas jag). Vår gård börjar anta en väldigt geggig form nu och jag hoppas på mycket värme så det torkar upp snabbt och det nya gräset börjar grönska. Jag vill slippa dammsuga upp gräsbås som dras in i hallen flera gånger per dag - idag kom vi upp till 3 gånger.

Läste min gamla elevs blogg om hur det gick till när hon fick sin son W. Då kom jag på att eftersom denna blogg handlar om mig och eftersom jag redan beskrivit Vilmers förlossning väldigt snabbt så ska jag ge mig på Albins ankomst till världen. Förbered dig på ett sömnlöst maraton...

Disktrasa

Ja, det är så här jag känner mig just denna minut! En aning sliten, luktar illa och blek... Men det går över fortare än ni kan ana. Imorgon är jag föräldraledig så då hoppas jag på vackert väder. Dessutom ska jag försöka mig på ett recept på en köttgryta som jag fått av en arbetskompis. Den ska tydligen sköta sig själv i flera timmar så det passar min matlagning väldigt bra! =)19:25 onsdag

Då var det bekräftat. Firman min sambo jobbar för är störd i huvudet, dock inte så störd så att de går emot föräldralagen och arbetstagarens fack. På en förhandling. Som varade i 1,5 timmar. Med högljudda röster. Glöm inte den otrevlig stämningen. Men skam den som ger sig för efter en lång och hård förhandling så fick firman ge sig. Självklart kommer de att ta sin chans och skicka iväg honom när de får första bästa tillfälle, men vad gör väl det om de skickar iväg honom när Albin och jag njuter av ett långt och skönt sommarlov?! =) Skicka på bara!

Dagen på jobbet har varit effektiv. Jag anlände redan klockan sju eftersom F lämnade ungen på dagis. Har fått gjort en massa skrivbordsjobb och rättande och dessutom har min kollega och jag smidit planer på jobbet, om jobbet. Det är inte så spännande som det låter vi har bara lagt upp en bra taktik för att vara så effektiva som möjligt med våra utvecklingssamtal. Vad gäller jobbet i övrigt så känner jag mig stressad, inte för att jag på något sätt har en stressad tillvaro men känslan finns ändå där. Ska försöka luska reda på vad den beror på och jag tror att jag är på god väg. Tror också att jag har en preliminär plan på hur jag kan göra ett försök till att lösa känslan med stress.

Idag har mormor hämtat Albin på dagis redan klockan 12. Gissa om det var skönt för mammahjärtat att veta att killen får en lugn dag. Killen delade kanske inte min uppfattning för han hade ju glömt att han skulle bygga pärlplattor där idag. Han hade planerat det redan igår och det blev en stor tragedi när upptäckte att han glömt att göra pärlplattor. Det upptäckte han strax efter klockan 17...

När vi ändå är inne på att glömma saker så har jag den senaste tiden fått olika möten med glömskan. Inte så att det är jag som är glömsk, nej, det mest akuta stadiet har jag passerat några veckor efter Vilmers död. Då glömde jag allt, kom inte ihåg vad det var för dag, månad... födelsedagar. Nu är i alla fall min hjärna tillbaka från det mest akuta tillståndet och det är så skönt. Nu handlar det om vår framtid, dagens unga! De kan glömma de mest viktiga saker och när man påminner dem har det aldrig(läs långsamt och utdraget) hört det jag pratar om. Det kan handla om precis vad som helst och när vi vuxna påpekar det drar de på sitt pokerface och spelar dum. Dum är det sista de är så det är en väldigt opassande roll att ta på sig. Nej, egentligen är dagens unga drivande på många sätt och de hittar sin motor och lägger i rätt växel. Hur som helst är det väldigt intressant att möta deras glömska! =)

Alldeles nyss har jag gjort mig skuldfri gentemot min syster. Nu äger jag två stycken pojkpyjamaser i storlek 98/104 och en randig vårmössa från POP. Äntligen kom jag ihåg att betala min skuld.

Annars då? Nej, det blir bara glesare och glesare mellan mina blogginlägg. Lusten och framförallt behovet av att skriva av mig har ju minskat kraftigt. Kan hända att det är kombinerat med att jag jobbar 75% och inte hinner grubbla lika mkt eller så behöver ja ginte grubbla lika mkt just nu. Känner på mig att sommaren kommer gå ganska bra. Måste bara ta tag i det här med gravsten, även om det inte på något sätt är bråttom med det. Det vita korset står ju där det står och är faktiskt ganska vacker det med. Men om jag får en sådan sten som jag vill ha kommer graven att bli så vacker och framförallt passande för vår lille Vilmer. Misstänker dock att tiden kring 6-7 oktober kommer att kännas speciell. Jag vill redan nu få till en fin tradition på Vilmers födelsedag - har bara inte listat ut hur jag tror att vi vill ha det. Får helt enkelt rådfråga pappan till Vilmer om höra vad han tycker.

Dagens roligaste var ändå på morgonen när jag lämnade huset. Snabbt ropas jag tillbaka av en smått skräckslagen pappa som undrar vilka rutiner vi brukar ha på morgonen med den efterföljande kommentaren " Jag vet ju att så fort du lämnar huset så börjar han att driva med mig!"

Smart unge - jag hade också gjort så!!

Påskkärringar

Nyss hade vi besök av de trevligaste och sötaste små påskkärringar på länge! Ett syskonpar bestående av en storebror och en lillasyster bankade bestämt på dörren. När F öppnade bjöd de på skönsång med Blinka lilla stjärna där, därefter frossade de glatt i godispåsen som inhandlats endast för deras skull.

Dagens läsning av Mamma Mu bygger koja är just avklarad. Ganska mysigt när Albin har ro i kroppen att sitta ner och lyssna på sagor. Det lär bli fler besök på biblioteket för att få lite variation på läsningen, även om det säkerligen är mest för mammas och pappas skull.

Efter vilan bär det av till helgens första påskmiddag. Skönt med god mat och underhållning för Albin! =)

Nu ska jag mysa på en stund och släppa kontrollen på allt och alla -  det blir en power nap och det är ju inte helt fel det.

Pastasås recept önskas!

Nu är det dags igen. Denna gång behöver jag tips på pastasåser. Vi har ungefär två olika sorter att variera oss mellan och det är ju lite trist. I förra omgången fick jag ett recept med kyckling, fetaost och coctailtomater som var supergott!

Så låt matsinnet vakna och ös i tips på någon god pastasås!

Trevlig påskhelg btw...

maaselankone.fi

Vedmaskinen skriker för fulla muggar här ute och vårt vedlass förvandlas till färigkluvna vedträn. Ibland är det små saker som gör livet underbart! =)
 Vi fick äran att sova t nästan halv sju imorse och det var en ljuv dröm. Sen drog Albin och jag till Kalix och handlade lite varor inför helgen.

Nu blir det inte några fler rader från mig idag... tror jag.

Det är en sådan här maskin som fixar vår ved just nu:och så här ser den ut innan du vecklat ut den...www.maaselankone.fi om någon känner sig sugen på en egen!

Mamma Mu

Idag hände det igen. En granne till mina föräldrar efterlyste Vilmer. Jag träffar inte den kvinnan så ofta men hon hade i alla fall snappat upp att vi skulle ha fler barn än Albin och när hon såg mig, Albin och min mamma tittade hon väldigt förvirrat omkring oss och frågade var den lille är. Jag förklarade sakligt vad som hänt och ho bad om ursäkt för att hon inte visst eom det. Jag sa att det gör faktiskt inte någonting, hon kan ju absolut inte hålla sig uppdaterad på mitt liv och det som händer i det. Det var tredje gången någon frågar efter Vilmer. De andra gångerna har jag u redan berättaom om tidigare.

Jag blir singelmamma under veckorna med start nästa vecka. Jag kan inte påstå att jag jublar direkt. Visst hade jag kunnat förstå om det verkligen var så att det inte fanns ett endaste litet eljobb i Luleå. Då skulle jag kunna förstå att Fredde måste åka till Gällivare för att jobba. Men nu finns det jobb på närmare håll, men företaget han jobbar åt har helt klart bestämt sig för att han ska jobba på annan ort. Det kluriga i det hela är att det är Fredde som hämtar Albin måndagar och onsdagar, då tar han ut föräldraledighet och det blir ju ganska svårt när han måste jobba i Gällivare. Det tar företaget inte någon som helst hänsyn till, men det hade jag verkligen inte väntat mig heller. Så vår tillvaro just nu går ut på att pussla ihop våren med vem som hämtar Albin vilken dag. Hade gärna gjort roligare saker... Nåväl, det är bara världsliga saker. Det löser sig alldeles säkert och som tur är så är så är inte min arbetsgivare störd i huvudet.

En roligare grej hände igår morse när Albin väckt mig. Varje morgon brukar jag fråga om han sovit gott och det gjorde jag även denna morgon. Efter några millisekunder sa Albin så här
"Mamma, du måste prata med jag. Ha ja sovi länge eller ha ja inte gjort det?"
Då svarade jag "Men vad länge du sovit!"
"Mmm, de ha ja"

Idag fortsatte kravet på vilka frågor mamman ska ställa till sonen. Det var när vi myst innan vilan och läst Mamma mu bygger koja(jag har hittat min nya favorit hon är ju helt galet underbar den där kossan!).
"Mamma, ska vi prata om träden?"
"Det kan vi göra. du får prata så lyssnar jag"
"Öh träden har många grenar. Det kan blåsa i dom"

Sen tog samtalet slut, men vi hade samtalat om ett förutbestämt ämne. Jag ser goda hopp inför framtida nationella prov i olika svenska och engelska.

Tidigare i vecka påpekade Albin att jag har jättestor rumpa. Man tackar och bockar!

Igår när vi var hos mormor och moster i Karlsborg så åkte vi till Geviken för att titta på jättestora truckar med gigantiska gripar. som tur var så kom det en körandes när vi befann oss på förbjudet område, det var min farbror som körde. När vi sedan åkte hem till mormor för att äta lunch så berättade Albin ivrigt om alla fordon han sett och att det var morfars lillebror som körde trucken "Jag tyckte han var jättesöt!" Så se där, lillkillen tycker en man i sina bästa år (ca 55) är söt. Sötgubbe!

En annan glädjande grej är att jag fått kontakt med min kusin via facebook. Hur kul som helst att få kontakt med henne igen. Förutom att vi var kusiner så var vi även väldigt bra vänner. Så M om du läser det här så är det jättekul att ha kontakt med dig igen.
En annan kusin avslöjade sig här får någon dag sedan i en kommentar och det var precis lika glädjande! Alltid roligt när gamla kontakter hittar varandra igen. Vad tror ni om släktträff?

Nej, nu har gossen somnat och jag ska krypa upp i soffan... Nej, det blir till att ila omkring med dammsugaren i högsta hugg och jaga råttor, fylla ett påskägg från påskharen, plocka upp leksaker från golvet, hänga upp en rentvättad vinteroverall(som luktade skit innan). Mu, vad mycket jag har att göra!Påskstädning

Påskstädning i mindre skala har ägt rum idag... Det var tur för snart blir vi nog anmälda till "Rent hus" av någon som tycker vi lever i en förskräcklig miljö.
Årets påskris har införskaffats och självklart skulle Albin släpa med sig boben när vi hämtade riset. Ni vet säkert hur det slutade - mamman släpar på både bob och stort lass med påskris - och i släptåget fanns även en grinig unge som var såå trött och orkade absolut inte gå mer. Jag tog mitt pick och pack och förklarade att han kan komma hem när han vilat och orkar gå hem. Han kom hem ganska snabbt efter mig... =)
Imorgon är pappsen ledig och det blir superskönt med lite sällskap, vuxet sällskap. På fredag vankas det skoterutflykt i byn, men med tanke på att vår skoter inte fungerar som den ska så blir det inte någont utflykt för vår del. På lördag är det påskmat hos mina föräldrar och på söndag påskmat med andra barnfamiljer. Eftersom ja gär supersvag för bufféer så längtar jag efter påskmaten! Jag ska bidra med en skaldjurspaté(som jag aldrig gjort förut) och marinerad tjälknul. Sen blir det förhoppningsvis någon lax, skinka och annat smått och gott. Påskmust finns givetvis på menyn...

Till veckan börjar jobbet igen och det drar igång med utvecklingssamtal för vår del. En intensiv period med inte på något sätt mindre viktig.

Igår påskpysslade Albin några påskkort hos mormor. Det blev tre kort med olika påskmotiv på... de lyckliga tre som får ett egendesignat påskkort av Albin är; Mormor & Morfar, Farmor & Farfar och självaste Albin själv. Han tyckte det var viktigt att han själv fick ett eget kort och därför blev det som det blev.

Idag har vi även varit och storhandlat på Coop. Listan var lång och mormor fanns med som assistans till mamman. Självklart fyllde Albin på i blöjan under handlingen; fattar inte vad det är med honom och Coop. Vi kan handla där vilken tid som helst och det sker alltid påfyllning i blöjan. Kul att gå omkring med en stinkande unge bland alla matvaror?!

Mer info om allt kommer sen, har inte haft tid att uppdatera er trogna läsare ordentligt, men det finns massor av saker att berätta. Både roliga och tråkiga och fundilerande saker! På återseende! =)

Svarta Crocs

Min son - ni vet han som vägrar prova kläder och skor på affärer har idag valt ut sina första skor. Alldeles själv på ett helt eget initiativ, utan ideér från oss vuxna.
Han hittade ett par svarta Foppatofflor som han bestämt hävdade att han behövde. Som källarskor. Han har ju under hela sitt liv sett hur Fredde tar på sig ett par svarta träskor när han ska ner i källaren och elda och det är väl klart att han ska ha ett par egna källarskor!

Lyckan över att Moster kommit till stan var enorm när ha på morgonen kom på att hon sov i hans lekrum. Då var det bara Moster som gällde och självklart ville han att hon skulle komma med ut och leka direkt. De åt frukost först och sedan gick dom ut.

Igår blev det en ovanligt sen(och supertrevlig) kväll för min del. Tro det eller ej men jag var på tjejfest! Tid, plats och deltagare är hemligt! =) Garderober och diverse personer i och utanför dem och av helt olika anledningar var ett av samtalsämnena... Tack för en supertrevlig kväll!!RSS 2.0